FLAŞ HABER:
Ana Sayfa Dünya, Genel, Yaşam 21 Ekim 2024 43 Görüntüleme

HOLLANDA ALMELO’DA YUNUS EMRE CAMİİ’NİN YAPIMI TAMAMLANDI.

Hollanda’da yaklaşık 500.000 Türk  vatandaşının yaşamakta olduğu tahmin edilmektedir.

Hollanda’daki Türk vatandaşları 1960’lı yılların sonlarında  ve 1970’li yıllardan sonra işçi olarak gelmiş ve ailelerini de getirerek buraya yerleşmişlerdir.

II. Dünya Savaşı sonrası Batı Avrupa’ya işçi göçü yaşanmıştır. Bu dönemde Türkiye’den de çok sayıda işçi Batı Avrupa ülkelerine iş gücü olarak gitmişlerdir. Batı Avrupa’nın değişim ülkelerine çalışma hayatına katılan Türkler, Avrupalı işverenlerce sevilmiş, Avrupa hakkında kendilerine yakın hissettikleri Türklerle birlikte yaşamayı yadsımamışlardır.
Hollanda’da yaşayan Türklerin birinci kuşak diye kendi aralarında adlandırdıkları ilk Avrupa’ya göçenlerin bir kısmı emekliliklerini kazandıktan sonra anavatanlarına dönmüşler, yaşlılıklarını doğdukları topraklarda devam ettirmektedirler. Avrupa’da emekli olmuş çoğu vatandaşlarımız belli süre Türkiye’de yaşayıp iki ülke arasında gidip gelmektedirler. Avrupa’ya giden ilk kuşak arasında çoğunluk fabrikalarda ve oradaki sera ve tarım alanlarında çalışmalarına devam etse de ikinci kuşak Türk vatandaşları bulundukları ülkenin dilini öğrenmeleri orada eğitime başlamaları sonucu, ileriki yıllarda ikinci kuşak Türk vatandaşlarımız Avrupa devletleri içinde doktor polis ,avukat psikolog millet vekilliği belediyelerde, meclislerinde görev almaktan geri kalmamamışlar. Batı Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarımız her türlü faaliyetlerde bulunarak kültürlerini yaşatmaya devam etmektedir.

Hollanda’da Türklerin ilk gittikleri yıllarda önemli bir Türk nüfusuna sahip şehir Almelo. Bu şehirde Ege bölgemizden gidip yerleşenlerin çoğunlukta olduğu bilinir.
Almelo kentine ilk gidip yerleşen Denizlililer orada 70’li yıllarda bir camii yapmaya karar verirler. O tarihlerde kendi aralarında para toplarlar, bina satın alırlar. Aradan geçen 50 yıl sonra yeni bir camii yapmaya karar verirler. Yeniden para toplarlar muhteşem bir yapı inşa ederler. Bu arada eski binanın ne olacağı konusunda çeşitli bilgiler beyan edilir. Yıkılsın diyenlerde olur fakat Almelo Belediyesi bu yapının yıkılmasını istemez ve eski camiiyi müzeye çevirmeye karar verirler.


Bir yapıdan uzun yıllar hizmet alma kültürel bir zenginlik katması konusunda Almelo Belediyesi önemli bir tutum sergilemiştir. İleriki yıllarda turizm için kente gelenlerin gezip göreceği bir yer olarak değerlendirilecek olması Türk vatandaşlarınca olumlu karşılanmıştır.

Almelo Yunus Emre Camii Türklerin kültürel etkinliklerde bulunduğu yeni bir yapı olarak hizmet verecek.

(YENİ YUNUS EMRE CAMİSİ, ALMELO)

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil