Ana Sayfa Genel, Gündem, Kültür, Sağlık, Yaşam 14 Ekim 2024 116 Görüntüleme

FASULYE ÜRETİMİ BOĞAZİÇİ’NDE ARTACAK

Denizli’nin Baklan ilçesi Boğaziçi mahallesinde çiftçilik yapan Ali İhsan Yolcu isimli çiftçi sebzecilik konusunda da başarılı üretim yapıyor. Türkalan Habere konuşan Ali İhsan Yolcu;
Önceki yıllarda domates, biber, bamya, fasulye, sarımsak, soğan üretimi yapan üretici yolcu bu yıl yüksek verimli yeni bir tür olan fasulyeyi yetiştirdim.
Bu fasulye türü bir kök fidanda 32 adet fasulye verimiyle üreticinin yüzünü oldukça güldürecek bir tür. Serin iklim ve kireçli toprak yapısı olan topraklarda bu fasulyeyi yetiştirmek kolay olmadı yine de bu tür fasulye iklimimizi sevdi, kök veya oturak fasulye dediğimiz bu fasulyeden bu kadar yüksek ürün alacağımızı en başlarda beklemiyorduk.
Gelecek yıllarda Boğaziçi fasulye üretiminde de ön plana çıkacak. Ben her türlü sebzeyi bu köyde yetiştirebiliyorum. SEMINIS Fasulyenin önümüzdeki yıllarda önemli üretim merkezi ilk kez ekimi yapılan bu topraklarda olacak.
Gelecek yıl fasulye üretiminin artacağını umuyoruz. Köydeki çiftçilere örnek bir üretici olan Yolcu üretmeye devam edeceğim dedi.

Fasulye, kökeni Güney ve Orta Amerika’ya dayanan, insanlar tarafından binlerce yıldır tüketilen besleyici bir baklagil bitkisidir. Arkeolojik bulgular, fasulyenin M.Ö. 7000’li yıllardan itibaren insanlar tarafından yetiştirildiğini ve tüketildiğini göstermektedir. Özellikle Maya ve İnka uygarlıkları tarafından önemli bir besin kaynağı olarak kabul edilmiştir.
Fasulyenin Avrupa’ya yayılması, 15. yüzyılda Yeni Dünya’nın keşfiyle başlamıştır. Kolombiya’nın Amerika kıtasına ulaşmasıyla birlikte, fasulye ve diğer Amerikan bitkileri Avrupa’ya tanıtılmıştır. Fasulye, hızla Avrupa, Asya ve diğer kıtalara yayılarak dünya genelinde önemli bir besin kaynağı haline gelmiştir.
Bugün, fasulye birçok farklı çeşidiyle dünya genelinde yaygın olarak yetiştirilmekte ve tüketilmektedir. Yeşil fasulye, kuru fasulye, barbunya, bezelye fasulyesi gibi çeşitleri bulunmaktadır ve her biri farklı yemeklerde ve kültürel geleneklerde önemli bir yer tutmaktadır.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil