Türkiye, tahıl ekim alanları azalmasına ve nüfus artışına rağmen birim başına verimi artırarak dünya ortalamasının yüzde 26 üzerine çıktı. Daralan araziye rağmen üretimdeki bu başarı, ülkenin tarımsal verimlilikteki gücünü ortaya koydu.
Tarım politikaları uzmanı Ergin Kahveci, küresel tahıl üretimi, nüfus ve kullanılan arazi artışı ve bunların kendi aralarındaki korelasyonuna yönelik çarpıcı bir veri paylaştı.
Tahıl üretiminde 1961-2023 yılları arasında birim arazi başına verimin (ha/kg) dünyada yüzde 213,5 artarken, Türkiye’de yüzde 269,8 arttığını kaydeden Kahveci, buna bağlı olarak küresel tahıl üretiminin yüzde 257,4 artarken, Türkiye’de ise yüzde 231,5 arttığına işaret etti.
Tahıl ekimi azaldı, nüfus baskısı arttı; Türkiye verimle dengeyi sağladı
Aynı dönemde küresel nüfusun yüzde 164 artarken, Türkiye’de yüzde 199,7 arttığına vurgu yapan Kahveci, tahıl içim kullanılan arazinin dünyada yüzde 14 artarken, Türkiye’de ise yüzde 10,4 azaldığını vurguladı.
Sonuç olarak, Türkiye’nin nüfusu küresel ortalamanın yüzde 21,8 üzerinde artarken, küresel ölçekte kullanılan arazi yüzde 14 artış göstermesine rağmen Türkiye’de bu oran yüzde 10,4 azaldı. Buna rağmen Türkiye, tahıl üretiminde birim başına verim düzeyinde dünya ortalamasının yüzde 26 üzerine çıkmayı başardı.
Kahveci, “nüfus artışımızın fazla olmasına, kullanılan arazi miktarımızın aşırı azalmış olmasına rağmen birim başına verim miktarımızın artışı kayda değer bir gelişmedir. Yeterlilik konusu başka ölçüm gerektirir. Bu veriler dünya ortalamasına göre Türkiye’nin üretim verimliliği sorununun olmadığının açık göstergesidir” dedi.
Tarımdan Haber