Türkiye, son bir yılda 4 milyon 551 bin ton şeker pancarına eşdeğer yüksek yoğunluklu tatlandırıcı ithal etti. Kota ve ciddi bir gümrük vergisi uygulanmayan bu ürünler hem şeker pancarı üretimini çökertiyor hem de milyonların sağlığını tehlikeye atıyor.

Türkiye, son bir yılda 4 milyon 551 bin ton şeker pancarına eşdeğer yüksek yoğunluklu tatlandırıcı (YYT) ithal etti. Bu ürünlerde ne bir kota uygulanıyor ne de ciddi bir gümrük vergisi. Avrupa Birliği ülkelerinden sıfır vergiyle, ABD ve Çin’den ise sadece %6,5 gibi düşük oranlarla Türkiye’ye giren bu tatlandırıcılar, hem çiftçinin üretimini baltalıyor hem de milyonların sağlığını tehdit ediyor.
Şeker Pancarı Üretimi Çöküyor
Pancar Şekeri Üreticileri Derneği (PANŞEK) verilerine göre, ilaç sanayi ve diyabet hastalarının ihtiyacı için gereken YYT miktarı en fazla 100 bin ton pancar şekeri karşılığına denk geliyor. Ancak bugün, gıda ve içecek sanayinde kayıt dışı kullanım en az 700 bin ton seviyesine ulaşmış durumda. Bu da yaklaşık 4,9 milyon ton eksik şeker pancarı üretimi anlamına geliyor.
Sağlık çanları çalıyor!
Türkiye’de en çok kullanılan yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların başında sodyum siklamat, sodyum sakkarin, asesülfam-K, aspartam, sukraloz ve steviol glikozitler geliyor.
Sukraloz, pancar şekerinden 600 kat daha tatlı.
Aspartam ise 450 kat tatlı.
Normalde yalnızca sağlık gerekçesiyle sınırlı kullanımda olması gereken bu kimyasallar, sadece “ithalat bildirimi” ile ülkeye sokulabiliyor. Sonrasında ise gazozdan enerji içeceğine, meyve suyundan yoğurda kadar neredeyse her ürünün içine girebiliyor.

Tükettiğimiz gıdalarda görünmez tehlike!
Tatlandırıcıların kullanıldığı ürünlerin büyük bölümünde ambalajda uyarı etiketi bile bulunmuyor. Bu da tüketiciyi ölümcül risklerle karşı karşıya bırakıyor. Örneğin;
-Yazın soğuk bir gazozla serinlemek isterken dalak ve timus içindeki lenf bezlerinin körelmesine sebep olacak bir karışımı yudumluyor olabilirsiniz.
-Uyanık kalmak için enerji içeceği içen bir sürücü kalp krizini tetikleyecek bir karışımı farkında olmadan keyifle içiyor olabilir.
-Veya bir anne adayı meyveli yoğurt yerken ceninde zehirlenmeye sebep olabilecek bir sentetik tatlandırıcıyı yoğurt görünümünde kaşıklıyor olabilir.
Son 1 yılda 4 milyon 550 bin ton şeker pancarına eş değer tatlandırıcı ithal edildi!
Son bir yılda 6 bin 170 ton yüksek yoğunluklu tatlandırıcı ithal edilirken, bunun 3 bin 818 tonu DİR kapsamında ithal edildi. Kalanı ise 2 bin 352 tonu iç piyasada kullanıldı. İç piyasada kullanılan 2 bin 352 ton yüksek yoğunluklu tatlandırıcının pancar şekeri değeri 607 bin ton, şeker pancarına eş değer miktarı ise 4 milyon 550 bin ton. Nişasta bazlı şekerlerin üretiminde kota uygulanırken yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların ithalatında hiç bir kota uygulanmıyor.
Tarımdan Haber