İsrail boykotları küresel şirketleri zorluyor. İnsan hakları ihlallerine yönelik baskılar şirketlerde gelir kaybına ve ortaklık iptallerine yol açıyor.
İsrail’e yönelik küresel boykotlar, büyük şirketler ve finansal kurumlar üzerinde artan bir baskı oluşturuyor. Fairfin ve 25 farklı organizasyonla birlikte son dört yıldır araştırmalarına devam eden 11.11.11 organizasyonuna göre, Starbucks ve McDonald’s gibi İsrail ile ilişkileri olan şirketlere karşı küresel olarak uygulanan boykotlar, bu şirketlerin gelir kaybına neden oldu. Axa gibi büyük şirketler ise İsrailli ortaklıklarını sonlandırmak zorunda kaldı.
11.11.11 Genel Müdürü Els Hertogen VRT‘ye yaptığı açıklamada, tüketicilerin etkili bir güç haline geldiğini vurgulayarak boykotların etkisini artırdığını belirtti. Hertogen, “İsrail İhracat Enstitüsü, ekonomik boykotların ciddi zorluklar yarattığını kabul ediyor. Bu, boykotların etkili olduğunu gösteriyor,” dedi.
Boykotlar, Batı Şeria’daki İsrail yerleşimlerinde faaliyet gösteren Avrupa bankalarını da hedef aldı. Norveç emeklilik fonları, Caterpillar ve Elbit gibi şirketlere yatırımlarını durdururken, Axa üç İsrail bankasından çekildi. Hertogen, bu süreçte bankaların insan hakları ihlallerine karışan şirketlere yatırım yapmaması gerektiğini vurguladı.
Hertogen, boykotların hükümetlerin harekete geçmesini beklemek yerine, halkın gücünü ve etkisini ortaya koyduğunu söyledi. Ayrıca, AB ülkelerinin İsrail’e karşı yaptırımlar uygulaması gerektiğini belirterek, “Gazze’deki durum kritik, kaybedecek zaman yok,” dedi.
Hertogen, “Birlikte hareket ederek etkili bir değişim oluşturabiliriz,” derken, tüketicilerin bilinçli tercihleriyle, insan hakları ihlallerine karşı fark yaratılabileceğini belirtti.
©Sonhaber.eu