Yapılan bazı açıklamalar vatandaşların nakit para ve çeşitli erzak stoklama dürtüsünü hareketlendirdi. Bu hafta normalin üstünde para çekimi gerçekleşti.
Son zamanlarda farklı kesimlerden yapılan bazı uyarılar, halk arasında stoklama alışkanlığını tetikledi. Alışveriş miktarı arttı ve ATM’lerden çekilen para miktarı yükseldi. Özellikle NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Hollanda Bankalar Birliği ve Hollanda Savunma Bakanının açıklamaları halkta bir panik havası yarattı.
Rutte, bu hafta perşembe günü “Rusya, Ukrayna ve bize karşı uzun vadeli bir çatışmaya hazırlanıyor. Biz de savaş zihniyetine geçmeliyiz” diyerek güvenlik durumunun kötüye gittiğini ve savaş hazırlıklarına başlanması gerektiğini açıkça ifade etti.
Hollanda Bankalar Birliği (NVB), çarşamba günü artan jeopolitik gerilimler ve buna bağlı artabilecek siber saldırılar nedeniyle vatandaşlara evlerinde belirli bir miktar nakit para bulundurmalarını tavsiye etti. Bankalar, artan jeopolitik tehditler nedeniyle ilk kez böyle bir tavsiyede bulundu.
Geçtiğimiz hafta Savunma Bakanı Ruben Brekelmans da vatandaşların sel, pandemi veya kritik altyapıların uzun süre devre dışı kalması gibi kriz durumlarına daha iyi hazırlanmaları gerektiğini söyledi.
Tüm bu uyarı ve öneriler vatandaşların hem nakit hem de erzak stoklamasına neden oldu.
Bankamatiklerin bakım ve yönetimini üstlenen Geldmaat’a göre NVB’nin açıklamasının ardından, ülke genelinde ATM’lerden nakit para çekiminde normalin üzerinde bir artış gözlemlendi.
Öte yandan özellikle internet üzerinden yapılan alışverişlerde de bir artış olduğu görüldü. Her yıl aralık ayında internet satışlarında bir artış görülse de bu artışın uyarılar nedeniyle mi yoksa hediye alışverişinden mi kaynaklandığı henüz netlik kazanmadı.
Kaos ve stoklama dürtüsü!
Yaşadığımız COVID-19 pandemisinden bu yana özellikle son dönemde vatandaşların krizlere karşı hazırlıksız olduğu durumlar sıkça gündeme geldi.
Örneğin, Kuzey Limburg’da içme suyunda E. coli bakterisi tespit edildikten sonra marketlerdeki şişe su stokları hızla tükendi. Woerden’de ise musluk suyunun üç saat kesilmesiyle benzer bir durum yaşandı.
Bir yazılım hatası yüzünden Crowdstrike güvenlik şirketinin sistemlerinin devre dışı kalması, havaalanları, medya kuruluşları ve hastanelerde büyük aksamalara yol açtı.
Ağustos ayında ambulans, DigiD sistemi ve Eindhoven Havalimanı gibi kritik öneme sahip noktalara erişimin engellendiği bir sistem arızası yaşandı.
Hepimizin hatırladığı gibi, COVID-19 pandemisinin başında da tuvalet kağıdına olan yoğun talep kaos yaratmıştı.
©Sonhaber.eu