Ana Sayfa Genel, Gündem, Sağlık, Tarım 25 Kasım 2024 31 Görüntüleme

KÖYLÜ TAŞ OCAĞI İSTEMİYOR !

Keşan ilçesine bağlı Karlıköy sınırları içerisine DSİ tarafından planlanan, ancak direnişleri sonucu kısa süre önce ÇED süreci sonlandırılan taş ocağı projesinden sonra köy halkı bu kez Karayolları tarafından planlanan taş ocağına Edirne Valiliği’nce verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının yürütmesinin durdurulması için hukuk savaşı başlattı. Edirne İdare Mahkemesi’ne açılan dava dosyası köylülerin de katılımıyla Keşan Adliyesi’ne teslim edilirken. Avukat Sevda Şimşek, yerleşim yerine 1,2 kilometre mesafedeki projenin tamamının ormanlık alan içinde yer aldığına dikkat çekerek, “Maden ocağı yapılacak bölgede köy halkının ihtiyacını karşılayan, tarımda sulama için kullanılan sulama alanı mevcuttur. Yine deprem bölgesi olan bir bölgede patlatma yoluyla taş çıkarma işleminin o bölgeye neden olacağı zararları söylemek istemiyoruz” dedi…

Olgay GÜLER
Edirne Keşan ilçesinde Karlıköy ve Yeşilköy arasında açılması planlanan taş ocağına verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Edirne İdare Mahkemesi’ne açılan dava dosyası, Edirne İdare Mahkemesi’ne iletilmek üzere Keşan Adliyesi’ne teslim edildi.
Keşan’a bağlı Karlıköy ve Yeşilköy sınırlarında Karayolları 1’inci Bölge Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan andezit taş ocağı kırma ve eleme tesisine karşı köylülerin desteği ve Keşan Kent Konseyi öncülüğünde çalışma başlatıldı. Edirne Valiliği tarafından verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Edirne İdare Mahkemesi’ne açılan dava dosyası, dün Edirne İdare Mahkemesi’ne iletilmek üzere köylülerin de katılımıyla Keşan Adliyesi’ne teslim edildi.

 

‘PROJENİN İPTALİ İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ’
Keşan Adalet Sarayı önünde konuyla ilgili konuşan köylülerin avukatı Sevda Şimşek, köy halkının 900’ün üzerinde imzalı dilekçesiyle söz konusu ocağı istemediklerini valiliğe ilettiklerini belirtti. Şimşek, “Biz bu dilekçeler akabinde bu projenin iptal olmasını beklerken, iptal olmayı bırakın ‘ÇED gerekli değildir’ kararıyla karşı karşıya kaldık. Dolayısıyla bu kararın iptali için köy halkı olarak Edirne İdare Mahkemesi’nde dava açılmıştır. Anayasa Çevre Hukuku planlama ilkelerine aykırı, kamu yararı olmayan bu projenin iptali için mücadele edeceğiz” dedi.

 

‘BÖLGEYE VERECEĞİ ZARARLARI SÖYLEMEK BİLE İSTEMİYORUZ’
Projenin tamamının ormanlık alan içinde yer aldığını dile getiren Şimşek, “Doğal hayata zarar verecek olan bu madenin açılması hazırlatılan proje tanıtım dosyasında 4,326 hektarlık ÇED alanının tamamı ‘6831 sayılı orman kanunu’ kapsamında ormanlık alan içerisinde yer almaktadır. Yine andezit maden ocağının yapılacağı bölge köy halkının nüfus yoğunluğunun olduğu bölgeye yaklaşık 1.2 kilometre mesafededir. Maden ocağı yapılacak bölgede köy halkının ihtiyacını karşılayan, tarımda sulama için kullanılan sulama alanı mevcuttur. Yine deprem bölgesi olan bir bölgede patlatma yoluyla taş çıkarma işleminin o bölgeye neden olacağı zararları söylemek istemiyoruz. Bunun yanında köy halkı tarım arazilerinin de zarar göreceğini, hayvanlarının zarar göreceğini dilekçelerinde belirttiler. Daha öncede bu bölgede açılan maden ocakları bunun emsalidir” dedi.

Açıklamanın ardından dava dosyası, Edirne İdare Mahkemesi’ne iletilmek üzere Keşan Adliyesi’ne teslim edildi.

 

 

Hudut Gazetesi

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil