Baklan ilçesi Boğaziçi mahallesinde bulunan tarihi Çalkebir Cami, bildiğiniz gördüğünüz camilerden oldukça farklı. Halim kapısından içeri girdiğimizde sol taraftaki duvarda yeşil,sarı,kırmızı renkli sancak üzerinde bulunan 1293 tarihi yazılıdır. Caminin net yapılış tarihi bilinmemektedir. Selçuklu dönemi mimarisi ile inşa edilen camiyi diğerlerinden farklı kılan ise, rengarenk kalem işi süslemeleri dış ön duvarında yapıldığı dönemden kalan kök boya çiçek resimleri belirgin halde görülmektedir. Kapıdan içeri girdiğinizde kendinizi bir sanat müzesine girmiş gibi hissediyorsunuz. Caminin duvarlarında; her biri farklı manalar içeren resim,ve hayat ağacı motifler mevcut.
Türk islam anlayışı bu camide belirgin olarak duvarlarına islenmiş nakışlı çiçek motifleri bolca bulunmaktadır. Çalkebir cami Türk kültürü tamga ve kadim inançlarımızın örneklerini taşımakta. Arapça harflerle türkçe olarak yazılan bir yakarış duvarında mevcuttur. Selçuklu dönemi Türk uç beyliği Yeşil,sarı,kırmızı Türkmen sancağı renkleri asırlardır Türk renkleri olarak duvarda yerini almış.
Yeşil sarı,kırmızı renkler Türklerin tescilli renkleridir.Orta asya Türk boyları bu üç rengi kullanmaktadır.Tarihi geçmişinde Oğuzların bayat boyu Türkmenlerin yaşadığı bir yerleşim yeri bölgenin ms. 5yy’lardan beri yaşamın kesintisiz olarak devam ettiği bir Türk alanı olarak bilinmektedir.Ahmet Yesevi, Hacıbektaş -ı Veli islam kültürünün yaşayan örneği tarihi cami içerisindeki Türkçe münacat ile bu camide asırlardır bilinen bir yakarıştır, süslemelerde de kandilin (çerağ) resmedilmiş hali belirgin olarak görülmekte.
Türkçe yakarışın okunuş şekli ”Okurum hakk âyâtı salât ile salavatı akabince münâcâtı şefâ’ât yâ resulullâh 1293] yâhü.”
Ayrıca hayat ağacı sembolü cami içerisinde yerini almış.
TURKALAN HABER